Nederlandse supermarkten gelinkt aan ontbossing van gebied meer dan twee keer de Veluwe 

Sydney Jones

Press Secretary

[email protected]

Carole Mitchell

Sr. Director Communications

[email protected]

Nederlandse supermarkten gelinkt aan ontbossing van gebied meer dan twee keer de Veluwe  France   Germany   United Kingdom   United States  English

Nieuw onderzoek van de internationale milieuorganisatie Mighty Earth linkt de grootste soja-exporteurs naar Nederland aan grootschalige ontbossing en landconversie. In de afgelopen anderhalf jaar detecteerde Mighty Earth verwoesting van meer dan 200.000ha Braziliaans regenwoud en savanneeen gebied meer dan twee keer zo groot als de Veluwe. Nederlandse supermarkten zijn daardoor blootgesteld aan grote ontbossingrisico’s 

Mighty Earth’s Soy & Cattle Deforestation Tracker brengt gegevens aan het licht die vlees-en sojahandelaren verbinden met ontbossing en landconversie in het Braziliaanse Amazonegebied en de Cerrado. De Amerikaanse agro-giganten Cargill en Bunge zijn de slechts scorende soja-handelaren in Mighty Earth’s onderzoek. Cargill en Bunge zijn door hun relaties met mega-boerderijen gelinkt aan respectievelijk 61.260ha en 38.976ha aan verwoest land. Mighty Earth roept Nederlandse supermarkten op hun banden met deze slechtst scorende soja-handelaren te verbreken.  

Op vragen van Mighty Earth konden Albert Heijn, Jumbo, Lidl en ALDI hun banden met deze of andere soja-bedrijven bevestigen nog ontkennen. De supermarkten stuurden echter recent nog een brandbrief aan de grote soja-handelaren waarin ze met sancties dreigen als de soja-handelaren niet onmiddellijk actie tegen ontbossing ondernemen.i De bulk van de soja wordt gebruikt in goedkoop krachtvoer voor de kippen- en varkensindustrie, daarna belandt het in de schappen van supermarkten. 

Wouter Kolk, Campagnedirecteur Mighty Earth: “Nederlandse consumenten willen deze Kerst niet vieren met vlees dat soja bevat waarvoor Braziliaans bos is verwoest. We roepen de CEO’s van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en ALDI op om hun banden met slecht scorende soja-giganten als Cargill en Bunge te verbreken. Dat is de enige manier om te zorgen dat deze bedrijven stoppen met het voeden van de verwoesting van Braziliaanse natuur.”   

Mighty Earth is deze week een petitie gestart waarmee klanten van Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi de supermarkten oproepen geen zaken meer te doen met soja-giganten als Cargill.  

Cargill en Bunge exporteerden samen bijna 580.000 ton soja naar de havens van Rotterdam en Amsterdam. Nederland is een van de grootste soja-importeurs van de wereld en de grootste Europese importeur van soja uit Brazilië. In het eerste half jaar van 2020 groeide de Nederlandse import van Braziliaans soja met 40%.  

Het Mighty Earth onderzoek laat zien dat meer dan 60% van de geïmporteerde soja uit de Amazone en de Cerrado komen – de gebieden met de grootste risico’s op ontbossing en landconversie. Nederlandse supermarkten waaronder Albert Heijn, Jumbo, Lidl en ALDI worden via bedrijven als Cargill en Bunge blootgesteld aan hoge ontbossing-risico’s.  

De Soy & Cattle Deforestation Tracker van Mighty Earth toont de omvang van ontbossing en landconversie gelinkt aan de 10 grootste agrobedrijven die actief zijn in Brazilië en die rundvlees en soja verhandelen naar Europa, China en de VS. De Tracker rangschikt bedrijven op basis van de omvang, ernst en reactie op de ontbossing en landconversie die verband houdt met hun toeleveringsketens. 

17/Apr/2024
Japanese Financiers Address Big Bad Biomass
17/Apr/2024
Biden Administration Aims to Triple Tariffs on Dirty Chinese Steel and Aluminum
16/Apr/2024
Nickel industry costs lives and livelihoods in Indonesia’s last nomadic sea tribe